Merlot

Το Merlot είναι ερυθρή ποικιλία αυτό από την περιοχή του Bordeaux της Γαλλίας, όπου εδώ και δεκαετίες συνδυάζεται με το Cabernet Sauvignon. Από εκεί μεταφυτεύτηκε σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, όπως και στην Αμερική, την Αυστραλία και την Αφρική. Δίνει  «μαλακά» κρασιά με φρουτώδη χαρακτήρα και σκούρο χρώμα, ενώ έχει μέτριο σώμα και μαλακές τανίνες.

Στην Ελλάδα σήμερα καλλιεργείται στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Στις αναμείξεις του με άλλα κρασιά, βελτιώνει το χρώμα και το άρωμά τους, και επιταχύνει τον απαιτούμενο χρόνο παλαίωσης ώστε να είναι πιο σύντομα έτοιμα προς κατανάλωση.