×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 232

ΠΑΡΑΓΚΑ- ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ –ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ ΟΙΝΟΣ

ΠΑΡΑΓΚΑ- ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ –ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ ΟΙΝΟΣΗ Παράγκα 2008 κέρδισε το ασημένιο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης 2010.

Το κρασί Παράγκα συνδυάζει μοναδικά τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Merlot και Syrah. Το χρώμα του είναι ανοιχτό κόκκινο, ενώ το μπουκέτο του είναι πολύπλοκο  και θυμίζει  βατόμουρο με νότες πράσινου πιπεριού. Η γεύση του είναι ελαφριά, με κυρίαρχη την οξύτητα που εξασφαλίζει μεγάλης διάρκειας επίγευση.  Η ταννικότητα είναι ήπια, αλλά δίνει στο κρασί την αίσθηση ενός σμιλευμένου όγκου στο στόμα.

Το Ξινόμαυρο προέρχεται από ορεινούς αμπελώνες του Αμυνταίου ενώ το Merlot και το Syrah από επιλεγμένους αμπελώνες του Νομού Φλωρίνης. Οι αμπελώνες βρίσκονται στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, σε υψόμετρο 600 -700 μ. Τα εδάφη τους είναι αμμώδη και φτωχά συμβάλλοντας στην παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Στην περιοχή το μικροκλίμα χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, που όμως γίνεται ηπιότερο από την παρουσία των τεσσάρων λιμνών.  H μεγάλη διάρκεια του βιολογικού κύκλου των αμπελιών όπως και η σημαντική θερμοκρασιακή διαφορά ημέρας-νύχτας, κατά την διάρκεια της περιόδου ωρίμανσης είναι δύο ακόμα σημαντικοί παράγοντες που καθιστούν την περιοχή του Αμυνταίου ικανή για την παραγωγή αρωματικών οίνων.

Η ανθρώπινη παρέμβαση σε αμπελουργικό επίπεδο επικεντρώνεται σε δύο άξονες: στην  αύξηση, όπου κρίνεται απαραίτητο, της ωφέλιμης φυλλικής επιφάνειας με την βοήθεια νέων υποστηλώσεων και τα μικρά αλλά και συχνά ποτίσματα στη φάση ωρίμανσης, όταν το απαιτεί η χρονιά, προς αποφυγή υδατικού stress.  O στόχος είναι οι ποικιλίες του χαρμανιού, εκτός από την έντονη έκφραση των τυπικών αρωμάτων τους, να διαθέτουν μία ολοκληρωμένη φαινολική ωρίμανση.

 

Όνομα: Παράγκα 2008

Τύπος: Ερυθρός Ξηρός

Κατηγορία: Μακεδονικός Τοπικός

Προέλευση: Επιλεγμένοι αμπελώνες συνεργαζόμενων αμπελουργών της Βορείου Ελλάδας

Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 45%, Merlot 30%, Syrah 25%

Ωρίμανση: 6 μήνες σε δεξαμενή και 1 μήνα αναγωγική παλαίωση στη φιάλη

Δυνατότητα Παλαίωσης: 5 έτη

Xαρακτήρας: Ελαφρύ και πικάντικο με δροσιστική οξύτητα και ήπια τανικότητα. Απλό και καθημερινό, ταιριάζει υπέροχα με ζυμαρικά, λαδερά και χορτοφαγία, αλλά και ψητά κρέατα

Αλκοολικός Βαθμός: 13,6

Πτητική Οξύτητα: 0,44

Ολική Οξύτητα: 6,3

Ενεργός Οξύτητα (pH): 3,43

Σάκχαρα: 3,4

Οινοποίηση: Εφαρμόζεται  προζυμωτική  εκχύλιση σε άσπαστο σταφύλι, σε θερμοκρασία 12°C και παρουσία αδρανούς αερίου, η διάρκεια της οποίας κυμαίνεται μεταξύ 2-5 ημερών ανάλογα με την ποιότητα της πρώτης ύλης. Η θερμοκρασία ζύμωσης είναι 20-22°C. Η ποιότητα της φαινολικής  ωρίμανσης της πρώτης ύλης  και δη των γιγάρτων είναι αυτή που καθορίζει την διάρκεια παραμονής του ζυμούμενου γλεύκους με τα στέμφυλα (όσο πιο ανώριμη τόσο αποφεύγεται η μακρόχρονη παραμονή).  Προκειμένου να ισορροπηθεί η υψηλή οξύτητα του Ξινόμαυρου, επιδιώκουμε την αύξηση της λιπαρότητας με την εκτέλεση batonnage των ελαφρών οινολασπών, για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, με συχνότητα 2 φορές την εβδομάδα.  Το χαρμάνι δεν υφίσταται εξέλιξη σε δρύινο βαρέλι, παρά μόνο σε δεξαμενές, όπου όμως στοχεύουμε στην αναπαραγωγή του περιβάλλοντος του βαρελιού μέσω της εφαρμογής μικροοξυγονώσεων. Η επιτέλεση της μηλογαλακτικής ζύμωσης γίνεται εσκεμμένα μόνο στο 50% του όγκου του χαρμανιού προς τις αρχές της Άνοιξης. Tο κρασί εμφιαλώνεται και ηρεμεί στη φιάλη για 1-2 μήνες.