×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 232

ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Κτήμα ΚαρανίκαΠροφίλ

Το κτήμα Καρανίκα ιδρύθηκε από τον Laurens M. Hartman - Karanika και την Annette van Kampen. Ο Laurens κατάγεται από Ελληνίδα μητέρα και Ολλανδό πατέρα. Τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του Annette, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ολλανδία, όπου εργάστηκαν για περίπου 15 χρόνια σε διάφορες διαχειριστικές θέσεις στον εκδοτικό τομέα, πριν αποφασίσουν να ακολουθήσουν το όνειρό τους: να παράγουν υψηλής ποιότητας κρασί. Επί σειρά ετών εκπαιδεύτηκαν ως οινοποιοί, οινολόγοι και αμπελουργοί, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μελέτησαν προσεκτικά κάθε πιθανή επιλογή, από την Αυστραλία μέχρι τη Γερμανία, αλλά η αγάπη τους για την καταπληκτική ποικιλία Ξινόμαυρο τους οδήγησε στο Αμύνταιο της Ελλάδας.

Στο Κτήμα Καρανίκα παράγονται υψηλής ποιότητας κρασιά σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, με γνώμονα το σεβασμό στη γη και την ανθρώπινη υγεία.

Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, στο οροπέδιο του Αμύνταιου, βρίσκονται οι αμπελώνες στους οποίους καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους η πολύ παλιά ποικιλία Ξινόμαυρο, η νεότερη Ασύρτικο, η Cabernet Sauvignon και η σχεδόν ξεχασμένη ποικιλία Λημνιώνα. Τα κρασιά που παράγονται είναι ο αφρώδης οίνος Karanika Brut, το ερυθρό με ποικιλιακή σύνθεση Ξινόμαυρο/ Λημνιώνα Cabernet, το Ασύρτικο, με έντονη οξύτητα, και το χυμώδες ροζέ από ποικιλία Ξινόμαυρο.

Το οινοποιείο Καρανίκα είναι ένα τριώροφο κτίριο σε μια πλαγιά στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, ανάμεσα στα χωριά Αμύνταιο, Βεγορά και Λακκιά, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο της βαρύτητας. Χάρη στον ειδικό σχεδιασμό του τα κρασιά παράγονται χωρίς να υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες της άντλησης και του φιλτραρίσματος.Την εταιρεία με την επωνυμία «Χάρτμαν Λώρενς και Σία ΕΕ» με τον διακριτικό τίτλο «Κτήμα Καρανίκα».

Αυτή την στιγμή είναι το μόνο οινοποιείο στη Βόρεια Ελλάδα που χτίστηκε σύμφωνα με το νόμο της βαρύτητας. Στο ανώτερο πάτωμα, κάτω από τη στενή κεραμοσκεπή, πραγματοποιείται η συλλογή, διαλογή και αποβοστρύχωση των σταφυλιών. Με τη βαρύτητα τα σταφύλια ολισθαίνουν στο μεσαίο πάτωμα όπου τα κόκκινα κρασιά ζυμώνονται τόσο σε δρύινα βαρέλια όσο και σε δεξαμενές ανοξείδωτου χάλυβα χωρητικότητας 40 hl. Σε αυτό το επίπεδο τα λευκά σταφύλια και τα σταφύλια για την παραγωγή των κρασιών blanc de noirs συμπιέζονται σε ένα παραδοσιακό πιεστήριο.

Ακριβώς κάτω από αυτό το πάτωμα, βρίσκονται τα κελάρια παλαίωσης και τα μηχανήματα εμφιάλωσης. Στο υπόλοιπο τμήμα του κατώτερου πατώματος παράγονται τα ροζέ, τα λευκά και τα αφρώδη κρασιά του οινοποιείου.

Φωτογραφικό Υλικό

Επικοινωνία

Επωνυμία: Χάρτμαν Λώρενς και Σία ΕΕΝόμιμος Εκπρόσωπος: Hartman Καρανίκας Λαυρέντης
Διεύθυνση: Ελευθεριάς 13, Αμύνταιο
Τηλ: +30 6945 326267
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Website: www.karanika.com